2017. október 26., csütörtök

Az internet jó és rossz oldala

Szia!

A mai nap folyamán 3-3 tényt szedtem össze magáról az internetről, amely az emberi életre vagy jó vagy rossz hatással van.
A mostani világban az internet egy elengedhetetlen dolog, amit még az újszülött kisgyermek is ismer. Enélkül már az életünket sem tudnánk elképzelni, és állandóan elcsodálkozunk azon, ha az egyik idős rokonunk arról mesél, hogy milyen volt még az idő az internet nélkül, hogy ők hogyan oldották meg azokat a dolgokat, amik miatt mi most csak bekapcsoljuk a gépeinket, felmegyünk a netre, és máris el van intézve. Tudjuk amit akartunk, anélkül, hogy különösebben nagy erőfeszítést végeztünk volna.


Nézzük hát meg legelőször milyen jó tulajdonságai vannak az internetnek.

1.) Keresés
Manapság jóval megkönnyítette az életünket a Google, a Yahoo, és az efféle kereső oldalak, ahová ha felmegyünk, csak pár kattintással megtalálhatjuk a szükséges információkat. Legyen szó receptről, egy emberről, akit csak láttunk az utcán…stb.
 Régen nem ez volt a helyzet. Amikor még nem volt internet és az emberek tudni akartak valamit, akkor könyvtárba jártak, ahol megannyi információnak juthattak a birtokába. Viszont a könyvtár is csak bizonyos ideig volt nyitva, így ha este tíz órakor jutott eszükbe, hogy nem tudják hány hónapig vemhes egy macska, akkor várniuk kellett másnapig.
Jelen körülmények között az internet ezt jóval megkönnyítette nekünk, így a nap huszonnégy órájában utána kereshetünk annak, ami igazán érdekel minket.

2.) Kapcsolattartás
A netmentes világban az emberek az ismerőseikkel, a barátaikkal, akik nem a közelben laktak, csak telefonon, esetleg kézzel írott levelek segítségével tudták fenntartani egymással a kapcsolatot. A közelebb lakókkal pedig séta közben vitatták meg, hogy mit is láttak aznap az újságban.
Az internetnek hála, az emberek könnyebben utol érik egymást, és nem kell napokat várniuk arra, hogy egy-egy levélre válaszoljon az a személy, akinek küldték. Maximum pár órát, ha esetleg nincs az illető gép közelben.



3.) Álláskeresés
Anno az állás keresők újságokból, fali hirdetésekből tájékozódtak arról, hogy valahová munkaerő kellene. És itt is csak a környéken lévő állások voltak feltüntetve, ahová jelentkezhettek, nem úgy, mint most. Nekünk nincs más dolgunk, mint felmenni egy olyan oldalra, ahol az munkáltatók hirdetnek, és máris több ezer ajánlat között böngészhetünk, és olyan állást is könnyen találunk, ami helyileg akár az ország másik felében van. Nem kell várnunk a következő napi újságra, hogy átnézzük a hirdetéseket, és ha nincs benne kedvünkre való akkor tovább várni. Ezt is megoldhatjuk pár kattintással, és így könnyebben találhatunk számunkra kedvező munkakört, és még válogathatunk is.


És akkor most nézzünk három negatív dolgot, amely az internet miatt jött létre

1.) Valódi kommunikáció hiánya
Sajnálatos módon a közösségi médiák miatt a személyes kommunikáció kihalófélben van. Az emberek manapság nem tudnak normálisan szemtől szemben beszélgetni egymással. Hogy miért? Mert míg az ember az interneten bármit le tud írni, nyíltan ki tudja mondani amit gondol, addig ez szemtől szemben csak nagy ritkán megy. (Néha én is ilyen vagyok). Az emberek egymást szidják a neten keresztül, de ha összekerülnének egy szobába, már nem tudnának megszólalni, hiszen sokkal félelmetesebb az ember szemébe mondani valamit, mint leülni a gép elé és csak bepötyögni.

2.) Átverések
Elég sok olyan ember van fent különféle közösségi portálokon, akik nem a valós adataikat adják meg, hanem fiatalabbnak tüntetik fel magukat, és más fiatalokat cserkésznek be. Aztán ha elmész vele egy találkozóra, akkor jössz rá hogy becsapott, de akkor már késő lesz. És nem csak ez. Különféle áruházak is képesek erre. Megjelenítenek egy terméket, leírják hipernek, meg szupernek, te naivan megrendeled, aztán mégsem azt kapod ami a képen volt, hanem teljesen mást.
Ezekre nagyon oda kell figyelni, és az embereknél a legkisebb gyanús jelre is megszakítani a kapcsolatot, az áruházaknál pedig többször is ellenőrizni, hogy az a termék tényleg olyan-e, mint amilyennek feltüntették. Erre jók a hozzászólások, az egyes vélemények arról az adott oldalról.

3.) Kamu hírek
És ez az egyik olyan dolog, aminek rengeteg ember dől be. Úgy áradnak ezek az interneten, mintha dézsából öntenék őket. Ezek a hírek vagy olyannyira hihetetlennek tűnnek, hogy automatikusan elhisszük őket, vagy annyira életszerűek, hogy szintén elhisszük őket, és közben fel sem tűnik, hogy nem igaz amit olvasunk, hanem egy briliáns elme szórakozásából létrejött, valótlan tartalmon futtatjuk a szemünket...
Nem szabad elhinni mindent, ami az interneten van. A legegyszerűbb az az, ha utána nézünk.. Ha több felületen is találkozunk ezzel a bizonyos hírrel, amit találtunk, akkor nagy valószínűleg igaz lehet.

Te melyik jó, illetve rossz tulajdonságot emelnéd még ki?
Válaszodat hozzászólásban várom. 

Hamarosan ismét találkozunk. J



2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szupi cikk lett, én mondjuk felsoroltam volna ötöt-ötöt mindkettőre, vagy legalábbis említésképpen hozzáírtam volna még pár dolgot.
    Túl sok jót nem tudnék felsorolni, talán összesen ezeket amiket te, de negatívumból a részemről van egy pár. Rengeteg időt vesz el a "függőktől" az Internet, a számítógépes élet, ezzel sokszor megszakítva a legtöbb szociális, valódi kapcsolatot. Elzárják magukat a külvilágtól ezek az emberek, ami főként fiatalkorban elég rossz, hiszen később kiszabadul a világba és rádöbben, hogy ott nem old meg semmit azok az egyszerű dolgok, amik odabent, az interneten igen. Tulajdonképpen ez összeköthető mindennel, akik játszanak, akik a csevegős weboldalakat használják - mindennel. Ajánlom figyelmedbe a Cyberbully c. filmet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. :)
      Először is köszönöm a kedves szavaidat. Másodszor eleinte én is 5-5 dolgot szerettem volna összeszedni a témához, csakhogy nem találtam annyi jót, mint rosszat, így inkább maradtam a háromnál. A filmajánlást szintén köszönöm. Mindenképp meg fogom nézni. :)

      Törlés

Ne habozz. Oszd meg velem a gondolataidat. :)